top of page

Ко смо и шта радимо?

Ко смо и шта радимо?

Шта нас окупља и повезује

Свет се мења са све већим убрзањем што нас можда плаши. Нове технологије се експоненцијално развијају уносећи промене у све људске делатности и области нашег живота.

 

Време када смо могли да предвидимо свој и живот наше деце у професионалном погледу је прошло. Родитељи данашњих школараца понављају шта су чули од својих родитеља - „учи, имај добре оцене, заврши факултет да се добро запослиш", а то већ одавно није довољно.

 

Школски систем се није променио већ више од 150 година. Главна брига ђака, родитеља и наставника су оцене и добри резултати, јер „они доносе пролаз на виши ниво школовања, а потом и добар посао”, чему добри ђаци и стреме.

 

Знања која стичу су неповезана, краткотрајна и слабо применљива у стварном свету и решавању стварних проблема.

 

Иако знање никад није било важније поставља се питање која ће знања и вештине бити потребне за рад у времену паметне и супербрзе технологије, које убрзано долазе. Већина тога што се проверава на тестовима и испитима лако је доступно путем обичниог мобилног телефона.

 

С друге стране, немогуће је измерити и објективно оценити способности, знања и умећа, потребне тамо где машине неће моћи да замене људе у скоријој будућности. Зато се на развоју тих способности у школи углавном ни не ради. А ђаци највише уче оно што се проверава за оцену…

 

Ми верујемо да је промена могућа и то онако како промене иначе настају -од семена, од идеје и малог броја људи који верују у њу. Радимо на стварању атмосфере где ђаци могу да развијају неопходне вештине и знања без притиска од оцењивања и провера.  Да учећи, кроз повезивање и примену, сарадњу и решавање проблема, превазилажење препрека и стварање нечег новог, ђаци имају јасан увид да доприносе стварној промени и бољитку за људе, заједницу и планету.

визија

Шта нам је важно?

   Наша визија. Својим идејама и радом  стремимо другачијој стварности у којој млади људи у Србији активно граде своја знања и способности, мотивисани осећањем смисла и сврхе тога што раде, као и свешћу да доприносе добробити свог народа и човечанства, спремајући се да преузму иницијативу и одговорност, у свету који се убрзано мења.

мисија

Чему тежимо?

    Наша мисија.  Посвећени смо томе да створимо динамично и инспиративно окружење у коме млади имају прилике да стичу, повезују, примењују и увиде сврху знања и вештина који су потребни у савременом и будућем свету. Хоћемо да креирамо прилике у којима млади могу да уче о савременим трендовима у технологији, економији, науци и друштву. Желимо да се у професионалном развоју  воде широм сликом и визијом будућности,  проналазећи улогу у којој могу да пруже највише.

 

 

kapetanmisaanastasijevic.png

Капетан Миша Анастасијевић

Верујемо да је за васпитање честитих, предузимљивих и племенитих младих људи важно да имају добре узоре и чврст ослонац у идентитету. Капетан Миша Анастасијевић у великој мери оличава управо те наше наше вредности - честитост, предузимљивост, племенитост и велику посвећеност породици, народу, отаџбини и човечанству.

Рекли су о њему:

„Није био ни строг, ни реакционаран, а особина тврдичлука код њега уопште није постојала. Био је човек широка духа и племенита срца. Знао је да живи као велики господин, користећи задовољства која живот пружа, али исто тако и да чини културна дела. Био је нежан отац за све чланове своје породице, као и за оне који су живели на његовим добрима. Свима је био добар учитељ, али изнад свега добар Србин. Своју отаџбину је волео безгранично и своје личне интересе потчињавао општим.” 

KapetanMi%C5%A1inozdanjefrontal_edited.j

Покретачи

Ми верујемо да време вртоглавих промена и свеприсутне технологије управо изискује да негујемо оно најљудскије у нама, по чему је свако од нас јединствен, као и да развијамо знања и способности, с којима не треба да бринемо да ће нас машине икада истиснути. Зато вам се овде представљамо и са својим уверењима, осећањима и визијама, а не само са знањима и постигнућима.

pokretaci
DSC02635_edited.jpg

Горан Милићев

Наши ђаци су сјајни, али не захваљујући, већ упркос систему који их укалупљује. Моја визија је да створимо окружење где ће они имати прилику и жељу да уче и развијају своје способности, јер у томе виде смисао и прилику да допринесу општем добру.

DSC00646_edited.jpg

Милица Бојовић

Желим да млади виде  едукацију као корисну и потребну алатку која их спремма за њихову будућност.

WhatsApp Image 2021-09-10 at 00.16.31.jpeg

Исидора Капор

Направити први самосталан корак  у свету препуном прилика и информација може бити застрашујуће. Kао члан СПРЕММА-е, желим да пружим руку подршке и сигурности свима који ће се наћи заглављени и несигурни, и помогнем им да искористе све оно што је одувек било у њима

1631129053891.jpg

Милена Марковић

Професори више не могу да припреме ђаке за посао или каријеру, сада је потребно да их усмере тако да знање добијено у школи примене како би сами били спремни да се суоче са изазовима које им будућност доноси. Мислим да је то једна од главних ствари за коју се СПРЕММА залаже и драго ми је ако могу да будем део промена које доноси.

1631129053897.jpg

Јана Жиловић

Својим знањем и искуством желим да помогнем младима да развију своје пуне потенцијале у стицању и примени знања и вештина, јер и на тај начин учествујем у стварању боље будућности за све нас.

IMG-0cef3a4183e3f66fb2050d76ac9231ee-V (1) (1)_edited.jpg

Никола Фишић

Знање нам је неопходно, али мислим да је разумевање још важније. Циљ ми је да помогнем свима да схвате оно што сам научио на тежи начин - не мораш да знаш сваку реч из књиге, али се потруди да знаш шта свака реч коју јеси научио значи, јер се тек онда отвара свет потпуно нових чудеса.

DRA_9797_edited_edited.jpg

Александра Дојић

Учење је процес прикупљања чињеница, намерно понављање одређених садржаја. Знање је развијено разумевање наученог, мудрост је његово поједностављивање, а суштина знања је његова примена. Улагање у едукацију, функционално и практично применљиво знање је инвестиција у будућност. Дочекајмо је спреммни!

27D8E29B-D996-46DF-813C-0DCCE75B4AF4.jpeg

Јана Орландић

Велики снови изискују велику храброст. Ако сам је имала и ја, могу да ти помогнем да је пронађеш и ти!

unnamed (1)_edited.jpg

Лука Брчић

Образовање би требало да схватамо као средство за развијање наших
најбољих способности, зато што испуњење личних снова и нада може
бити доборо за све нас.

bottom of page