top of page
Search

Финале СПРЕММАтона

Updated: Sep 28, 2022

Коначно, после два и по месеца, шест тимова је представило своја решења за задатак који смо им дали крајем јуна.


За све оне који још увек нису чули који смо то задатак поставили тимовима (а и за све оне који су преко лета заборавили о чему је реч), ево кратког подсетника - СПРЕММАтон је такмичење у решавању студије случаја које смо замислили као реалистичнију верзију Case Study такмичења која се већ неко време организују и код нас.

Зашто реалистичније - зар није поента студије случаја управо у томе да тимови добију прави задатак из стварног света?

Па, јесте, али такво такмичење обично траје десетак дана, а прави проблеми се (обично) решавају дуже од тога. Тако кратак рок не толерише грешке и странпутице, а управо су оне те које (ако их превазиђете) од доброг решења праве одлично. Зато је СПРЕММАтон трајао два и по месеца. Такође, на већини такмичења сте препуштени сами себи ( и евентуално ментору/менторки), без прилике да тражите појашњење, помоћ или смернице. Ово је још један озбиљан проблем који смо решили тако што смо на сваке две недеље организовали радионице и консултације за тимове.


А задатак на СПРЕММАтону, шта је са њим? Ако до сада нисте изгубили сваку наду да ћу вам то рећи, отишли на страницу посвећену СПРЕММАтону и тамо на миру прочитали шта је задатак, знајте да смо од тимова тражили да осмисле одрживо село негде у Србији. Наравно, село са пратећом инфраструктуром, кућама, окућницама, постројењима за прераду воде, начинима за снабдевање енергијом, маркетиншким планом, пристојним путевима и интернетом.


Последњи дан овогодишње конференције смо посветили финалу СПРЕММАтона, тимовима и њиховим решењима, тако да смо, уместо да по киши гледамо Формулу, у суботу чули шест сјајних и иновативних решења (а Формулу смо гледали на паузама). Сви тимови су били одлични, толико да су превазишли сва наша очекивања и судијама знатно отежали посао. Разноврсност идеја до којих су долазили је била невероватна, што само показује да средњошколци имају огроман потенцијал, али не и прилику да га искористе. Међутим, сви су препознали један важан аспект сеоских насеља на коме почива потенцијал оваквог начина живота, а који смо ми који живимо у граду углавном заборавили - реч је о социјалној кохезији и умрежености заједнице.


Сви тимови су победници ! Не, стварно, читајте даље.


Нама је било невероватно да пратимо како су решења свих тимова еволуирала од почетака, па до финала и било нам је јако драго што смо имали прилику да радимо са тимовима и да упознамо те сјајне младе људе, а надамо се да ни њима није било лоше и да су научили понешто. Због тога ћемо се трудити да СПРЕММАтон постане традиционално такмичење (уз мало побољшања), а не сумњамо да ћемо у следећим годинама упознати још много сјајних тимова.


Одлуком жирија и публике смо ипак издвојили оне најбоље и ево их:


Прво место је освојио тим Triticum са својим селом Млиновом - честитамо Симониди, Урошу и њиховим менторкама, Невени и Милени !


Победнички тим и менторке - Невена, Урош, Симонида и Милена

Друго место су освојили Драгана, Маша, Ана и Огњен из тима COFI (Company of Fresh Ideas) - браво за тим из Инђије и њихову менторку Тамару Максимовић-Тот !


Тим COFI - Маша, Огњен, Драгана и Ана

Треће место су заузеле девојке из тима Spice Girls - свака част Марији, Милици, Ани и Марији !


Spice Girls - Ана, Марија, Марија и Милица

Међутим, ово није крај за тимове који су учествовали на СПРЕММАтону и за њихова решења јер ћемо се крајем јесени сви окупити у Mokrin House-у и тамо заједно радити на унапређивању идеја ( и уживати у војвођанском гостопримству ). Такође, за све тимове смо организовали и посету невероватном Институту БиоСенс у Новом Саду.


Хвала свим тимовима и њиховим менторима, хвала публици која је дошла да подржи своје фаворите, али хвала и свима који су нам помогли да СПРЕММАтон постане стварност - хвала Mokrin House-у, Институту БиоСенс, Мајкрософтовом развојном центру у Србији, компанијама MeiLab и CWP Global и хвала жирију - професорки Сузани Ђорђевић Милошевић, Оскару Марку, Тијани Гајић и Маријани и Еду Братовићу !




60 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page